Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

SDG Lunchlezing | Henna Goudzand Nahar

Cover boek op de rug van Bigi Kayman

Op woensdag 9 november om 12.15 uur verzorgt auteur Henna Goudzand Nahar een SDG Lunchlezing over het belang van diversiteit in jeugdliteratuur en hoe dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Haar kinderboek ‘Op de rug van Bigi Kayman' is het eerste boek over slavernij voor kinderen onder de tien jaar en werd in 2022 bekroond met een Zilveren Penseel.

Welke nieuwe ervaringen, perspectieven en wereldbeelden kunnen er uit boeken geleerd worden? En wat vraagt dat van leerkrachten, schrijvers en kinderen? Naast studenten kunnen ook geïnteresseerden de lunchlezing in het HZ Café bijwonen en deelnemen aan het gesprek. Bij de lezing wordt een Surinaamse saoto soep geserveerd. Aanmelden voor deze activiteit is verplicht.

Meld je aan 

Kinderboek over slavernij
Kinderboeken over de slavernij voor jonge kinderen zijn er nog weinig. Auteur Henna Goudzand Nahar en illustrator Hedy Tjin gingen daarom aan de slag en maakten ‘Op de rug van Bigi Kayman’ (7+). Voor dit boek lieten zijn zich inspireren door het leven van de Brooskampers, die als slaven in Suriname leefden en zich vrij maakten door te vluchten naar een moerasgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne.

Met dit boek maken kinderen op een aansprekende manier kennis met een belangrijk onderdeel van het verleden. Wat moet de plaats zijn van een boek als ‘Op de rug van Bigi Kayman’ in het onderwijs? Wat verstaan we onder divers en inclusief? En hoe geven we samen de lespraktijk vorm?

Samen in gesprek
Een belangrijk onderdeel van deze HZ Lunchlezing is het gesprek tussen de auteur en het publiek na afloop. Nahar daagt het publiek uit om te reflecteren op de eigen lespraktijk en persoonlijke ervaringen. De lunchlezing staat in het teken van ontmoeten en het toegankelijk maken van deze onderwerpen.

Auteur
Henna Goudzand Nahar werkte als docente Nederlands in Paramaribo en – sinds ze in 1989 naar Nederland trok – in Amsterdam. In 2005 verscheen haar eerste roman ‘Hele dagen in de regen’. Er volgen nog romans over slavernij, postkolonialisme en cultuurverschillen. Henna Goudzand Nahar schrijft voor zowel volwassen als kinderen en was enkele jaren auteur van voorleesverhalen voor Sesamstraat.
 

De SDG Lunch lecture met Henna Goudzand Nahar is een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences, Anti Discriminatie Bureau, Keti Koti Zeeland en ZB Bibliotheek van Zeeland in het kader van de Black Achievement Month en de Zeeuwse Inclusieweek.

Met deze activiteit verdiep je je in SDG 10: Ongelijkheid verminderen en SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken