Discriminatie

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Het verhaal van
Johan
Johan

“Toen ik nog maar net voor een juridische organisatie werkte en mijn collega’s mijn Hyvesprofiel bekeken om mij beter te leren kennen, zagen zij op mijn  foto’s dat ik ‘anders’ was dan hen, namelijk homoseksueel. Vanaf dat moment begonnen mijn collega’s  achter mijn rug om over mij te roddelen en grapjes over mij te maken. Tijdens de pauzes werd ik genegeerd en wanneer ik iets aandroeg werd ik uitgelachen. Ik kreeg hierdoor last van hyperventilatie en spanningen om naar mijn werk te gaan. Ik heb een gesprek aangevraagd met mijn manager die vervolgens op de teamvergadering aandacht schonk aan het pesten. Helaas kwam er geen respons uit het team en het pesten ging door. Meerdere gesprekken met mijn manager, mijn collega’s én het inschakelen van een bedrijfsmaatschappelijk werker konden de situatie niet oplossen. Mijn manager zei tegen mij dat ik maar harder moest worden en meer van mij af moest bijten. Ik moest mij minder aanstellen. Een jaar later kreeg ik van mijn manager te horen dat mijn detachering beëindigd zou worden. Ze waren het pesten en daarbij mijn ‘aanstellerij’ vanwege mijn homo-zijn zat. Natuurlijk was ik hier erg van geschrokken. Ik had nooit verwacht dat ik om deze reden ontslagen zou worden. 

Ik heb contact gezocht met ADB Zeeland. Een medewerker heeft een brief geschreven naar mijn werkgever en er heeft hierop een gesprek plaatsgevonden. Alles werd op tafel werd gelegd en verschillende acties zijn hieruit voortgekomen. Zo zijn er intern hoor en wederhoor gesprekken geweest en is er een teambuildingsweek georganiseerd. Voor mij kwam dit te laat omdat ik natuurlijk al ontslagen was. 

Mijn verhaal heeft gelukkig ook een keerzijde. Door mijn ontslag kwam ik in een welzijnsinstelling te werken, waar ik ontdekte wat ik echt wilde doen in mijn carrière. Ik ben de opleiding Social Work gaan volgen en ontdekte onder andere hoe ik moeilijke onderwerpen vol taboe bespreekbaar kon maken. Ik werd sterker en vele malen weerbaarder.
Inmiddels mag ik mij met mijn eigen organisatie MWRZ zelf hard maken voor de roze hulpverlening in Zeeland. Dit geeft mij enorm veel voldoening, omdat ik als geen ander weet hoe lastig de worsteling omtrent je geaardheid soms kan zijn. Ik hoop  met mijn verhaal mensen te inspireren en hen verder op weg helpen.”